Sunday, January 08, 2012

Den sårade elefanten och Ron Paul 1: Bakgrund och Iowa

För att förstå en del av Ron Pauls budskap måste man förstå hur USA är uppbyggt. USA är en federation av 50 stater. I dessa stater fattas en hel del av de beslut och spenderas en hel del pengar, ungefär som ett svenskt landsting/kommun. Stater kan även stifta och genomdriva lagar. Vissa stater har exempelvis dödsstraff för överlagt mord medan andra inte har det. Ovanpå detta har det en federal regering som tar in skatt och avgifter och finansierar saker som försvaret, statliga verk, rikspolisen FBI och statliga program som ofta handlar om resursfördeling, i form av olika bidrag. Staten driver även igenom federala lagar, som exempelvis kidnappningsfall där brottet har utförts i mer än en delstat. Det är denna federala budget och federala stat det talas om under president valet.


Dr. Paul håller låda

Ron Paul vill, mer än någon annan skjuta över uppgifter som han anser att konstitutionen (grundlagen) inte ger den federala regeringen rätt att lägga sig i på staterna. Detta missförstås ibland av folk som skriver att han vill
exempelvis legalisera narkotika. Det korrekta är att han vill avskaffa de federala lagarna mot narkotika och helt överlåta detta på staterna. En bakgrund till detta är det federala "war on drugs", där federal polis griper folk för narkotikainnehav även i stater där narkotika är lagligt (den drog man ofta talar om i detta sammanhang är Marijuana). Detta är enligt Ron Paul ett övertramp av regeringen på staternas rättigheter och hans position i denna fråga är allstå att avskaffa de federala lagarna mot droginnehav och skjuta över detta på staterna. Om sedan exempelvis Idaho vill ha ett eget litet war on drugs så är det upp till dem.

På federal nivå vill han gå loss på budgeten med motorsåg. Han vill avskaffa fem av sju statliga departement, skära 1000 miljarder dollar (20 - 25%) i statsbudgeten år 1 och balansera den på fyra år (ytterligare 1500 miljarder eller mer), stänga alla amerikanska baser utomlands och kalla hem alla soldater som nu är i utlandstjänst (USA har baser i över 100 länder).

Han vill också riva upp beslut som enligt honom ger fedarala staten för stor makt, som exempelvis PATRIOT act, SOPA och NDAA, som bland annat ger militären rätt att sätta vem som helst i fängelse hur länge som helst utan anklagelse eller rättegång, stänga ned webbsidor, avlyssna medborgare utan godkännande från domstol och mycket annat.

Det finns dock många mäktiga och rika människor som skulle förlora på detta. Regeringen gav massor av pengar till bankerna och biljättarna när konjunkturen var dålig och de som har kontrakt med USAs krigsmakt tjänar storkovan.

Problemet med Ron Paul, sett från etablisemangets sida är att han denna gång verkar ha en chans att vinna. Han har byggt upp en gräsrotsorganisation av i det närmaste fanatiska, mycket organiserade anhängare, han får in bidrag från miljontals privatpersoner som håller jämna steg med pengarna som storfinansen ger de andra kandidaterna och hans kampanj håller på att genomföra en plan som går ut på att använda politisk tv-reklam med personliga påhopp samt att utnyttja kryphål och svagheter i den republikanska nomineringsprocessen.


Ron Pauls gräsrotssupportrar

Vad gör då att denna man har seglat upp som ett hot mot alla andra kandidater? Först och främst får man se till att hans budskap inte fick tillräckligt genomslag förra valet, där han också försökte bli republikanernas kandidat, han sopades åt sidan när han varnade för en huslånebubbla som skulle spricka, en federal regering som tar sig mer och mer makt, en växande inflation och en exploderande statsskuld. Nu tar folk detta på mer allvar. Folk är också mer krigströtta fyra år senare. Alla vet att det krävs stora reformer i USAs bidragssystem och att den nuvarande storleken på militärbudgeten är ohållbar, men det hörs mycket litet från president Obama eller någon av republikanernas kandidater om var och hur mycket det skall skäras.

Han hjälps också av att resten av startfältet utgörs av antingen korrupta kärriärspolitiker som Gingrich eller Romney eller kristna (tänk livets ord) tokdårar som säger att Gud pratar med dem och som vill invadera Iran. I denna underkategori märks den homofobiske Rick Santorum och Rick Perry, som anser att det pågår ett krig mot kristendomen i USA. Gingrich och Romney har också en hel del personligt baggage. Han var exempelvis otrogen mot sin cancersjuka fru. Romney är en mormon, vilket med republikansk måttstock är "fel" sorts galenskap.

Efter nomineringsvalet i Iowa ligger Paul bra till. Han kom trea i vad som var ett dött lopp på det första tre placeringarna. Den allra tokigaste kandidaten Michelle Bachmann hoppade av efter att ha kommit sist.


Paul och Gingrich grälar

I den senaste debatten och i sina nya personangreppannonser fortsätter Paul att ge sig på Gingrich och Santorum, som ligger trea och fyra, medan han undviker att gå i klinch med Romney, som leder stort. Det ligger givetvis mycket taktik bakom detta, då Paul och Romney är de enda som är organiserade i alla stater som det hålls val i och som har tillräckligt mycket pengar att löpa linan ut. Det enda hotet mot en uppgörelse mellan Romney och Paul är om någon annan än de två kan vinna någon av de kvarvarande tidiga staterna: New Hampshire eller South Carolina. Gör de inte det får de slut på pengar och måste avsluta sina kampanjer.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home