Sunday, January 08, 2012

Den sårade elefanen och Ron Paul 2: Ron Pauls (o)hemliga plan för att bli nominerad.

Det finns två sorters val i nomineringsprocessen: Primärval och så kallade nomineringsval (Caucus). Vid dessa står ett antal delegater på spel och dessa delegater röstar sedan fram en presidentkandidat på det republikanska konventet. Den som antingen når upp till mer än hälften av alla delegater först eller den ende som är kvar när alla andra har gett upp blir nominerad. Till skillnad från förra gången är de flesta primärval proportionella, dvs, om man får 20% av rösterna så får man 20% av delegaterna. Några få stater, till exempel Florida är sk ”winner takes all” där den som vinner får alla delegater från den delstaten. Detta betyder att en kandidat som vägrar ge upp kan tvinga de andra att fortsätta under en lång och dyr process, eftersom det tar ett tag att nå upp till det magiska antalet delegater.

I stater med Caucus så finns det dock en extra twist. Delegater väljs först i valdistrikten för att sedan väljas vidare i en lång och krånglig process ända upp till delstatsnivå. Delegater anmäler sig frivilligt. Det är här som Paulkampanjens hängivna supportrar kommer in. När de flesta andra går hem från de små valdistrikten (vissa med bara ett 50-tal deltagare) så stannar paulsupportrar kvar och anmäler sig till att bli delegater. Paul fick på detta sätt kanske 70% av delegaterna i Iowa, vilket inte är så pjåkigt, med tanke på att han fick 20% av rösterna. När det sedan kommer till konventet så kommer nästa twist: Iowas kandidater är obunda, så att de kandidater som har blivit utsedda att rösta på exempelvis Santorum kan ändra sig och rösta på någon annan istället. Om denne kandidat då är en supporter för Ron Paul som har infiltrerat systemet kan Paul helt plötsligt få många fler röster i konventet.

En annan sak med Caucus stater är att få röstar, kanske 5-10% av de röstberättigade, vilket gör att någon med en relativt liten, men hängiven supporterskara gynnas. 20000 supportrar i en stat blir till 20% om bara 100000 personer röstar, 40% om bara 50000 röstar, etc. En politisk analytiker sade lite skämtsamt att Paul gynnas av dåligt väder, eftersom hans supporters går och röstar oavsett, medan många normalamerikaner nöjer sig med att vara soffliggare om det stormar och haglar.

1 Comments:

Anonymous Kenneth said...

Åh, det var som..

1:51 AM  

Post a Comment

<< Home