Monday, January 09, 2012

Den sårade elefanten och Ron Paul 3: Ron Paul och gammelmedia

Det finns kanske fyra sorters människor som röstar på Ron Paul.

Den första kategorin är fanatiska anhängare som ser honom som en frälsare. Allt kommer att lösa sig om Paul blir president. De är dessa som driver gräsrotsrörelsen och som försöker infiltrera den republikanska nomineringsprocessen.

En annan kategori skulle säkert kunna tänka sig att rösta på någon annan men vissa frågor är väldigt viktiga för dem och Ron Paul är den enda kandidaten, inklusive Obama som driver dem. Stora frågor som är unika för Paul är individuell frihet, bland annat att skrota PATRIOT act, att avsluta regeringens "war on drugs" och icke-intreventionism, dvs att tillbakadragande av USAs militär från baser över hela världen och att gå tillbaka till att militärmakt endast får användas i försvar eller när kongressen formellt har förklarat krig. Dessa väljare har tvingats in i ett hörn där Ron Paul är det enda alternativet.

Den tredje kategorin är konspirationsteoretiker som tror på att en ond cabal håller på att skapa en ny världsordning under en världsregering och att Ron Paul som president skulle kunna sätta käppar i hjulet för dessa planer, bland annat genom att skrota den amerikanska riksbanken och minska etablissemangets möjligheter att spionera på amerikanska medborgare.

Den fjärde, och antagligen minsta kategorin är gammaldags republikaner som vill se en tillbakagång till en balanserad budget och massiva nedskärningar i den offentliga sektorn.

Ett fenomen som jag tycker är lite obehagligt i detta är hur media fram tills nu har behandlat Ron Paul och hur det spelar konspirationsteoretikerna i händerna. Här är några exempel:


här presenteras topp fyra enligt en opinionsundersökning i en nyhetssändning


Och här är rådatan från samma undersökning

Helt uppenbart är att de med flit låtsas som om Ron Paul inte finns. Här är ytterligare ett exempel, från mediaövervakningen av Ames straw poll, som media haussade upp som det första verkliga testet innan nominerings och primärvalen.


Hmm... undrar vem som kom tvåa?


Paul var mindre än en procent från att vinna och fick mer än dubbelt så många röster som trean.

Pawlenty och Bachmann är nu ute ur racet och Paul ligger tvåa totalt. Starkt jobbat gammelmedia. Här skall läggas till att stora nätverk, som CNN, Foxnews, MSNBC är de skyldiga. Även om man inte är konspirationsteoretiker, vad skall man tro när media upprepat och uppenbart utesluter en av de ledande kandidaterna. Vad skulle vi tro om TV3, TV4 och Kanal5 låtsades som om Mijöpartiet inte fanns?

Såhär svarade DNs Jan joel Andersson på frågan om Ron Paul hade blivit nedtystad i media i en artikel i DN:

Det är sant att Ron Paul innann valet i Iowa den 3 januari inte riktigt togs på allvar av media på grund av hans åsikter om bl.a. hur ekonomin fungerar och hans isolationistiska utrikespolitik. Efter sina starka valframgångar i både Iowa och New Hampshire måste han tas på allvar och får mer utrymme.

Och det är ju en sanning med lite modifikation: Det är lite skillnad mellan att ge någon mindre utrymme och att aktivt låtsas som de inte existerar, även när de ligger högt i opinionsmätningarna.

Ron Paul har hittills fått ut sitt budskap i stort sätt endast via internet och radio. En av de stora konservativa radiopratarna Jerry Doyle (känd som Mr Garibaldi för Babylon 5 fans) har gått ut med sitt stöd, liksom Konspirationsteoretikern Alex Jones och den totalknäppa Glenn Beck. Sarah Palin, en annan politisk kommentator och f.d vicepresidentkandidat har sagt att det republikanska partiet tar en stor risk om de ignorerar de frågor som Paul försöker föra fram.

Här är en promo från Alex Jones' "Infowar"


Jag önskar inget hellre än att avfärda Alex Jones som en knäppis, men då kan han inte samtidigt vara en av dem som rapporterar fakta som gammalmedia ignorerar.

Nyligen har Paul fått lite medvind i media, först från det något oväntade hållet Fox news. Här gör exempelvis domare Napolitano sitt inlägg i debatten.



Nu har det kommit en punkt där traditionell media inte kan låtsas som Paul är den trettonde våningen i ett hotell längre och där det dessutom har blivit en fördel att vara motarbetad av etablissemanget. Förhoppningsvis kan våra vänner på andra sidan havet snart börja diskutera politiska sakfrågor.

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home