Friday, March 30, 2012

Ron Paul och den sårade elefanten 11: Mot en "Brokered convention"

Den senaste tiden har Gingrich vunnit en stat, medan Romney och Santorum har delat på andra vinster. Ron Pauls kampanj har fortsatt att ta delegater. Som det ser ut nu så kommer ingen kandidat att ha de röster som krävs för en majoritet på konventet. Detta kallas "brokered convention" och har en del direkta konsekvenser.

Paul gynnas mer ju fler omröstningar det blir, då Paul-supporters som har infiltrerat de andra kandidaternas delegatprocesser måste i vissa fall rösta på den delegaten som de "tillhör" i första och i vissa fall upp till tredje omröstningen, medan de i senare omröstningar blir fria att rösta på Paul. Pauls supportrar är helt klart de mest lojala och hårt arbetande och de ser detta som sin stora chans att klämma till ett korrupt etablissemang.



Det betyder också att man börjar titta på vilka konstallationer som kan ge en majoritet. Den mest uppenbara är Santorum-Gingrich.

Jag har bland annat sett denna projektion, baserad på de stater som har röstat och statistiska gissningar om de kvarvarande staterna:

Romney - 807
Santorum - 694
Paul - 442
Gingrich - 341

1140 krävs för en majoritet.

Så Santorum Gingrich = 1035

Romney + vem som helst annan blir alltså en majoritet, Santorum + Paul är bara några röster ifrån.

Men chansen finns också att Santorum - Gingrich kan få majoritet.

Så det kan hänga på några få delegater hit och dit och många alternativ är möjliga för kohandel.

Romneys strategi att inte vara otrevlig mot Paul framstår som smartare och smartare, ju hätskare debatten mellan Santorum - Gingrich och Romney blir. Det kommer att bli svårt att få ihop en Santorum - Romney deal, när de har spenderat ett halvår att tala om hur hemska den andra är.