Sunday, May 06, 2012

Ron Paul och den sårade elefanten 13: Inför konventet

Som ni kankse har hört så har Mitt Romney redan vunnit republikanernas nominering. Förutom den lilla detaljen att han inte har det, så låter ju det bra. Ron Pauls supportrar trivs bra i skuggan av "Romney vs Obama" narrativet. Som ni kanske vet har alla utom Romney och Paul hoppat av i detta läget.

Lite intressant fakta som man definitivt inte står i tidningarna:

Ron Pauls delegatstrategi fungerar. I Lousiana, där Paul kom klart sist med 6% av rösterna, så får han 17 delegater, att jämföra med Romney som fick 49% av rösterna och 19 delegater för besväret. Skillnaden är Paul-supportrarnas organisation inom partiet, de ser till at välja en Paul-supporter som "party chairman" för staten och tar sedan över konventet.

Ron Paul ser ut att ha bra chans att vinna, och med det menar jag kamma hem flest delegater från Iowa, Minnesota, Maine, Massacuttets, Washinton state och har bra chans att få många delegater alla andra stater med en caucus.

Enligt Fox News så har han vunnit de fem stater han behöver för att stå på valsedeln på konventet.

Ett problem är om Romney går till konventet med tillräckligt många bundna delegater för att bli nominerad i den första omgången av röstningen, men Paulkampanjen försöker få in Paulsupportrar var de kan, även som delegater till Romney och kommer antagligen uppmana alla bundna delegater (för exempelvis Romney) som skulle vilja rösta på Ron Paul att lägga ner sin röst i första omgången, för att tvinga fram en andra omgång.

Sedan kanske detta inte fungerar i alla fall, Romneys övertag kan vara för stort, men det kommer att vara ett spännande konvent och ett styrkemått på den libertarianska rörelsen i USA.

Det som talar för Ron Paul fram till konventet är att han forfarande kan organisera folk att gå att rösta, det finns inga andra förutom Romney att rösta på och Romnesupportrarna har ju hört i all media att Mitt Romney redan har vunnit. En Ron Paul vinst i exempelvis Texas skulle chocka den politiska världen och vända upp och ned på hela narrativet.