Wednesday, January 11, 2012

Den sårade elefanten och Ron Paul 4: New Hampshire

Mitt Romney vann New Hampshite med god marginal till Paul, som i sin tur lämnade god marginal till Huntsman, som hade gott med utrymme kvar till Gingrich och Santorum. Sist kom Perry, som hoppade över New Hampshire och satsar på South Carolina.

Nu är inte New Hampshire så fruktansvärt betydelsefullt, med bara 12 delegater på spel, men värt att notera här är att:

1) Gingrich och Santorum hamnade strax under spärren på 10% och får inga delegater från New Hampshire.

2) Det gick bättre än väntat för Paul, som går om Santorum som tvåan i delegater räknat. Romneys ledning i opinionmätningarna krympte från 30% till 15% på en vecka, vilket visar att han, även om han blir svårslage, inte är osårbar.

3) Huntsman fick 17%, vilket innbär några delegater och lite luft under vingarna som innebär att han kan fortsätta till South Carolina.

4) Romney har lyckats vinna de två första och verkar nu segla mot en ohotad nominering.

Det ser utt att bli slutet för en hel del presidentkandidaters insats i South Carolina. Gingrich har i stort sett gett upp hoppet att kunna vinna nomineringen och satsar alla sina resterande resurser på negativa annonser mot Romney i South Carolina, som hämnd för Romneys negativa reklam mot honom. Lyckas han inte sänka Romney och få en stor del av rösterna där är det nog över.

Rick Perry behöver göra väldigt bra ifrån sig i South Carolina för att inte kasta in hatten där. Hans insats hitills har varit en besvikelse med magra resultat trots mycket satsade pengar.

Santorum har inte mycket pengar och det gick dåligt i New Hampshire. Går det dåligt också i södern är det kört för honom.

Huntsman är även han utfattig och behöver nu rida på vågen från tredjeplatsen i New Hampshire och fortsätta placera sig bra för att etablera sig som en tänkbar kandidat och få in pengar.

Paul och Romney har mycket resurser och frivilliga medarbere i många stater. Speciellt Romney skulle kunna klara av ett par dåliga resultat utan att ta så mycket skada.

Frågorna efter South Carolina blir: Vart går rösterna från de avhoppade kandidaterna och hur mycket kommer Gigrichs kamikaze-attack skada Romney.

Labels: , , , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home