Saturday, January 14, 2012

Den sårade elefanten och Ron Paul 5: South Carolina

Denna uppdatering kommer inte att handla särskilt om Ron Paul, utan om upptakten till nästa primärval.

Inför South Carolina så är handskarna av, om de nu någonsin varit på. Ett super-pac som stödjer Newt Gingrich har satsat 3,4 miljoner dollar på att bombardera TV- tittare med ett halvtimmesprogram som enbart attackerar Mitt Romney. Denna annons har allt: Domedagsinspirerad violinmusik, softad lins och intervjuer med människor som har fått sparken till följd av att deras företag har blivit uppköpt och driven i konkurs av Romneys företag Bain Capital. Även Rick Perry har kommit med liknande attacker, där han beskriver det Romney sysslade med som "Gam-kapitalism".


King of Bain

Det är bara ett problem: När blev Newt Gingrich emot riskkapital och omstrukturering av företag? Diskursen i det republikanska partiet de senaste åren har varit att rika kapitalister är snälla och bra. Republikaner har exempelvis konsekvent röstat emot varje försök till skattehöjning för de rikaste, även relativt modesta förslag som en extra skatt för folk som har ett privat jetplan med motiveringen att de rika är "Job Creators". Newt Gingrich har naturligtvis varit en del av denna kör. Men nu är han helt plötsligt en progressiv populist. Socialliberala profiler som exempelvis Sam Seder och Chenk Ugur prisar annonsen, medan republikanska profiler som Rush Limbaugh (konservativ radiopratare), Jim DeMint (senator i South Carolina), Rudy Guiliani (Före detta borgmästare i New York) och Ron Paul tar avstånd från Gingrichs metoder och slutsatser. Huntsman och Santorum är nog bara glada att de inte är indragna i kontroversen.

Min krassa bedömning är att Gingrich inte har några skrupler, han vet att det är nu eller aldrig, Romneys ledning är, till skillnad från New Hampshire inte särskilt stor, och attackerna kan göra stor skada. Även om hans egen kampanj krashar till följd av detta så har han i alla fall utkrävt hämnd för Romneys attacker på honom innan valet i Iowa.


Cenk analyserar situationen

Sedan har det också kommit sen sen kandidat till valet, ingen mindre än tv-komikern Stephen Colbert. Colbert har under några veckor hånat processen med super-pacs genom att starta sitt eget och visat hur enkelt det är att mörka bidrag och utnyttja teknikaliteter. I en opinionsmätning får han 5%, vilket placerar honom före Huntsman. Det måste göra ont.


Stephen Colbert annonserar sin kanditatur.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home