Tuesday, January 17, 2012

Den sårade elefanten och Ron Paul 6: Ron Pauls ideologi

Det är en vecka kvar till primärvalet i South Carolina och inget speciellt har hänt, förutom att Jon Huntsman har hoppat av. Opinionsundersökningarna har vitt skilda resultat och förutom att Romney leder och Perry ligger sist går det inte att säga så mycket.

Istället tänkte jag gå igenom lite grunder i Ron Pauls ideologi. Han skiljer sig nämligen från de andra kandidaterna genom att han har en ideologi och andra mål förutom att bli vald.

Ron Paul är en företrädare för den österrikiska skolan. Kort sammanfattat så tror de på en fri marknadskapitalism med lite eller ingen statlig inblandning, och därmed en liten stat, eftersom stora stater främst ägnar sig åt att ta in stora skatter och sedan finansiera en massa saker med dessa skattepengar. En stat som håller sig till att finansiera ett försvar, ett rättssystem och en rikspolis blir ju inte särskilt stor.

En viktig komponent i detta är äganderätt. Ron Paul anser att just äganderätten till din inkomst, din egendom och din kropp ger de andra rättigheterna. Narkotika bör därför avkriminaliseras, eftersom att utsätta sin egen kropp för fara är den enskilda individens val och ingenting som en nationalstat skall bry sig om. Polisen får inte heller rota runt i din lägenhet, eftersom det är din egendom, av samma skäl får staten inte lägga sig i vad du gör och med vem i ditt sovrum.

Undantaget är naturligtvis om du skadar någon annan. I detta fall kan dina rättigheter minskas, men endast efter domstolsbeslut och liknande.

En annan sak som Ron Paul lutar sig mot är konstitutionen, den amerikanska grundlagen, som han anser att moderna politiker struntar i och att detta är skälet att USA befinner sig i den nuvarande krisen. Han anser bland annat att en riksbank inte skall få trycka upp pengar hursomhelst och kallar inflation för "inflation tax" eftersom den leder till att vanligt folk får mindre valuta för sina surt förvärvade pengar och att trycka upp pengar används för att skaffa pengar för saker som aldrig skulle godkännas om man behövde höja skatten istället. Han anser också att USA endast får föra aggressivt krig om kongressen först har röstat igenom en krigsförklaring. Detta hade gjort en hel del av USAs militära insatser de senaste årtiondena mycket svårare för Bush senior till och med Obama att få igång.

En stor fördel för Ron Paul under debatterna är att han inte behöver tänka efter vad han tycker i en viss fråga. Han utgår ifrån en sammanhängande ideologi av liberal filosofi, österrikisk ekonomi och grundlagstrogenhet där varje del ger de andra.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home